Колонка дерматолога

Поєднання традиційних методів лікування з бальнеотерапією дає комплексне вирішення проблем.

Термальна вода діє на клітинному рівні, стимулює обмінні процеси та регенерацію шкіри, бере участь в водно-сольовому обміні.

При обстеженні лікар підбирає максимально ефективне лікування. Бальнеотерапія дозволяє вдвічі скоротити кількість рецидивів,  знижує ризики появи хронічних захворювань та є дієвим методом для лікування вже наявних шкірних порушень, а також зниження тяжкості захворювання та залежності від ліків.

Бальнеопроцедури рекомендуються при таких дерматозах, як: псоріаз, псоріатична артропатія, парапсоріаз, червоний плескатий лишай, нейродерміт, атопічний дерматит, акне, кератодермія, фолікулярний гіперкератоз, себорейний дерматит, свербець (почесуха), іхтіоз, кропив’янка, екзема, склеродермія, склеродермія, дерматоміозит, кератодермії.

Три ключові фактори впливу термальної мінеральної води при шкірних захворюваннях

Хімічний фактор

На температурне подразнення води організм відповідає складною реакцією терморегуляції, зміною температури шкіри і внутрішньої температури тіла. Відбувається посилення кровообігу в шкірі і підвищення її температури на 0,7 – 2,2 ° С, а також збільшення поглинання тканинами кисню.

Звуження капілярів шкіри веде до поліпшення перебігу регенеративних процесів, спостерігається спазмолітичний і протиалергічний ефект.

Фізіологічний фактор

Термічний чинник діє на нервовий апарат шкіри та її судинну систему, утворення в шкірі біологічно активних речовин і проникнення хімічних компонентів, відбувається формування якісно різної нервової імпульсації на рівні рецепторів шкіри.

Після занурення у ванну відбувається короткочасний спазм судин шкіри. Наступна фаза – звуження судин змінюється їх розширенням та прискоренням кровотоку в них під час самого прийому ванни.

Посилення кровопостачання шкіри через температурний вплив води підвищують імунологічні властивості шкіри, що має вагоме значення у формуванні протизапальної дії.

Механічний фактор

Через шкіру проникає багато корисних елементів, що є основою дії термальних вод.

Крім зміцнюючої та імунологічної дії на організм в цілому – мінеральні води надають антисептичний, болезаспокійливий впливи та мають терапевтичну дію (судинорозширювальну, метаболічну, протизапальну). Зменшується свербіж, спостерігається стабілізація і регрес елементів висипання. Розкриваються пори шкіри, як наслідок, природне очищення від накопичених шкірного жиру і токсинів.